De kracht van waterverf...

image.jpeg

Johan Meeske behoort tot de categorie van de spontane schilders. Geen tijd verspillen aan voorstudies, maar direct vastleggen wat ter plekke als motief is uitverkoren. Hij heeft zijn leven er helemaal voor ingericht. Een grote bus om zich snel naar een te voren uitgekozen paradijs te spoeden en er eventueel in te kunnen slapen. Schragen om z’n grote houten platen, met daarop het speciale aquarelpapier, op te leggen. Een tafel voor penselen en de borden met de aangemaakte verf.

Zijn aquarellen zijn opvallend groot en hebben het directe en snelle van de gedreven, verwonderde genieter. Genieter van de onvervalste kracht van de natuur. Hij is vertaler van die eerste emotie die opkomt bij het zien van de waterstroom door het dal, of de eindeloosheid van de kustlijn.

Lucht, land en water zijn de ingrediënten waarmee Meeske al jaren stoeit op het maagdelijk wit van het papier. De eerste streek is bepalend voor het vervolg. Waar komt kleur of lijn, en wat moet perse open en licht zijn.

Johan Meeske koos al vroeg voor het werken met waterverf en heeft daarin een geheel eigen stijl ontwikkeld. In zijn ruige werk wordt de kracht van waterverf op een prachtige manier zichtbaar.